Dersin Adı | Üretim Yönetimi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MICM 202 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders ile öğrencinin; fabrikanın kuruluşundan üretilen mamülün pazarlanmasına kadar her aşamanın planlanması, organizasyonu, yönetimi ve kontrolü ile işletmede üretimde standart zamanları belirleme, üretim metotları geliştirebilme ve bunlara göre iş dağılımı ve görevlendirmeleri yapabilmesi amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders fabrika yeri seçimi, üretim yöntemleri, fabrikalar tamir ve bakım planlaması, mamul tasarımı, fabrika düzenleme, makine ve sistem kapasitesi hesaplama,minimum maliyet maksimum üretim planları hazırlama iş akış diyagramları gibi konuları içerir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Üretim Yönetimi İle İlgili Temel Kavramlar | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 3-28 |
2 | Üretim Sistemleri | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 31-51 |
3 | Prodüktivite | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 55-76 |
4 | Mamul Dizaynı | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 79-107 |
5 | Talep Tahminleri | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 111-138 |
6 | Teknoloji Seçimi | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 141-158 |
7 | Kuruluş Yerinin Seçimi | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 161-186 |
8 | Arasınav | |
9 | İş Yeri Düzenleme | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 189-226 |
10 | Lojistik Yönetimi | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 229-258 |
11 | Kapasite Planlaması, Tamir Bakım Planlanması | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 263-324 |
12 | Kontrolü | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 327-368 |
13 | İş Analizleri | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 371-458 |
14 | Üretim Planlama ve Kontrolü | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 461-510 |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017), 513-545 |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Kobu, B., “Üretim Yönetimi”, İnkılâp Kitabevi, (2017) ISBN : 9786053332008 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 30 |
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 20 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 5 | |
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 5 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | |||
Final Sınavı | 1 | 4 | |
Toplam | 88 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | İç mekan tasarımı alanına temel oluşturan teknik bilgi,yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olacaktır. | |||||
2 | İç mekan tasarımı alanında edindiği teknik ve yöntemsel bilgileri uygulama alanında kullanıp, yorumlayıp; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilecektir. | X | ||||
3 | Pazar koşullarını inceleyip gelir yönetimi uygulamalarını tanıyıp bu doğrultuda strateji oluşturabilecektir. | X | ||||
4 | İç mekan tasarımı alanında sektörle ilgili mevzuat, temel değerler ve ilkeler hakkında bilgi sahibi olacaktır. | |||||
5 | Yaratıcı ve yenilikçi düşünebilecek, öğrenilen bilgilerin yenilikçi bir düşünce tarzı ile alışılmış uygulamaların dışındaki ortamlarda da uygulayabilecektir. | X | ||||
6 | Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilecek, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olacak, etkin ve verimli çalışabilecektir. | |||||
7 | İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümseyecek, alan ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olacak ve bunları uygulayabilecektir. | |||||
8 | Bir yabancı dili kullanarak iç mekan tasarımı alanı ile ilgili bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir. | |||||
9 | İç mekan tasarımı alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir. | |||||
10 | Yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimseyecek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönelik çalışmalar yapacaktır. | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest